Astăzi, Consorțiul World Wide Web (W3C) a aprobat WebAuthn, un nou standard de autentificare care vizează înlocuirea parolei ca o modalitate de a vă asigura conturile online. Prima dată anunțată anul trecut, WebAuthn (care reprezintă Web Authentication) este deja acceptată de majoritatea browserelor, inclusiv Chrome, Firefox, Edge și Safari. Publicarea sa ca standard web oficial ar trebui să deschidă calea pentru o adoptare mai largă de către site-urile individuale.

În centrul său, WebAuthn este un API care permite site-urilor web să comunice cu un dispozitiv de securitate pentru a permite unui utilizator să se logheze în serviciul lor. Acest dispozitiv de securitate poate varia de la o cheie de securitate FIDO pe care o conectați pur și simplu la un port USB de pe computer, la un dispozitiv biometric mai complex, care permite un nivel suplimentar de verificare. Cel mai important lucru este că WebAuthn este mai sigur decât parolele slabe pe care le folosesc utilizatorii pentru majoritatea site-urilor web, și este mai simplu decât să ne amintim un șir de caractere în primul rând.

Acum că standardul a fost aprobat de W3C, următorul pas este ca site-urile să integreze standardul. Dropbox a fost unul dintre primii care au făcut acest lucru anul trecut, iar Microsoft a făcut asta de curând. Parola nu se află încă în ultimele sale momente, dar după anunțul de astăzi, WebAuthn este cu un pas mai aproape de a fi o alternativă viabilă.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here