Imaginați-vă o lume în care telefoanele inteligente, laptopurile, dispozitivele mobile și alte produse electronice sunt alimentate fără baterii. Cercetătorii de la MIT și nu numai, au făcut un pas spre o nouă sursă de energie, cu primul dispozitiv complet flexibil care poate converti energia de la semnalele Wi-Fi în electricitate care ar alimenta electronicele.

Dispozitivul realizat din materiale flexibile, ieftine, ar putea alimenta electronice de mari dimensiuni, telefoane, dispozitive medicale și multe altele.

Sistemul folosește o antenă flexibilă de radiofrecvență (RF) care captează undele electromagnetice – inclusiv cele Wi-Fi – ca forme de undă AC.

Antena este apoi conectată la un dispozitiv inovativ fabricat dintr-un semiconductor bidimensional de doar câțiva atomi grosime. Semnalul AC se deplasează în semiconductor, ceea ce îl transformă într-o tensiune DC care ar putea fi utilizată pentru alimentarea circuitelor electronice sau pentru reîncărcarea bateriilor.

În acest fel, dispozitivul fără baterie captează și transformă semnalele Wi-Fi omniprezente în energie DC utilă. Mai mult decât atât, dispozitivul este flexibil și poate fi fabricat într-un proces „roll-to-roll” pentru a acoperi suprafețe foarte mari.

Toate antenele de acest tip se bazează pe o componentă cunoscută sub numele de „redresor”, care convertește semnalul de intrare AC în curent continuu.

Pentru a-si construi redresorul, cercetatorii au folosit un material 2-D numit disulfid de molibden (MoS2), care la grosimea a trei atomi este unul dintre cele mai subtiri semiconductoare din lume.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here