Conversia semnalelor Wi-Fi în electricitate cu noi materiale 2-D

 

Imaginați-vă o lume în care telefoanele inteligente, laptopurile, dispozitivele mobile și alte produse electronice sunt alimentate fără baterii. Cercetătorii de la MIT și nu numai, au făcut un pas spre o nouă sursă de energie, cu primul dispozitiv complet flexibil care poate converti energia de la semnalele Wi-Fi în electricitate care ar alimenta electronicele.

Dispozitivul realizat din materiale flexibile, ieftine, ar putea alimenta electronice de mari dimensiuni, telefoane, dispozitive medicale și multe altele.

Sistemul folosește o antenă flexibilă de radiofrecvență (RF) care captează undele electromagnetice – inclusiv cele Wi-Fi – ca forme de undă AC.

Antena este apoi conectată la un dispozitiv inovativ fabricat dintr-un semiconductor bidimensional de doar câțiva atomi grosime. Semnalul AC se deplasează în semiconductor, ceea ce îl transformă într-o tensiune DC care ar putea fi utilizată pentru alimentarea circuitelor electronice sau pentru reîncărcarea bateriilor.

În acest fel, dispozitivul fără baterie captează și transformă semnalele Wi-Fi omniprezente în energie DC utilă. Mai mult decât atât, dispozitivul este flexibil și poate fi fabricat într-un proces „roll-to-roll” pentru a acoperi suprafețe foarte mari.

Toate antenele de acest tip se bazează pe o componentă cunoscută sub numele de „redresor”, care convertește semnalul de intrare AC în curent continuu.

Pentru a-si construi redresorul, cercetatorii au folosit un material 2-D numit disulfid de molibden (MoS2), care la grosimea a trei atomi este unul dintre cele mai subtiri semiconductoare din lume.

More from author

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Related posts

Latest posts

Bucureşti, primul oraş din România cu 100% acoperire 5G în reţeaua Orange

Orange România anunţă extinderea reţelei 5G şi plasează Bucureşti în topul oraşelor europene din punct de vedere al conectivităţii, oferind acoperire 5G...

Samsung Galaxy A51 și A71, noi terminale 5G

Samsung a dezvăluit ieri noile smartphone-uri Galaxy A71 și Galaxy A51, adăugând conectivitate 5G și îmbunătățind inovațiile esențiale pentru seria Galaxy A....

Samsung va rezolva problema de funcționare a senzorului de amprentă din Galaxy S10

Samsung a recunoscut că Galaxy S10 poate avea probleme cu scanerul de amprente din ecran. Povestea a început săptămâna trecută, când unul...

Want to stay up to date with the latest news?

We would love to hear from you! Please fill in your details and we will stay in touch. It's that simple!