Semiconductorii 2D ar putea extinde legea lui Moore

Numărul componentelor din circuitele electronice sa dublat la fiecare doi ani începând cu anii 1960 – o tendință cunoscută sub numele de legea lui Moore.

Tranzistorii s-au micșorat astfel încât să se poată monta tot mai mulți pe un cip de silicon. Dar acum, tranzistorii de siliciu ating limitele lor fizice. Diferite tipuri de materiale și dispozitive sunt necesare pentru a realiza următoarele generații de calculatoare.

Problema este comună pentru toate tranzistoarele bazate pe semiconductoare, inclusiv pe cele fabricate din germaniu, arsenid de galiu și fosfură de indiu. Electronii consideră că este greu să călătorești prin canale de grosime nanometrică. Imperfecțiunile de pe suprafețele canalelor împrăștie încărcări, încetinind trecerea lor.

Dar materialele 2D ar putea permite tranzistoarelor să se micșoreze și mai mult, continuând legea lui Moore. Acestea sunt coli cristaline de atomi, cu grosimea unui strat(layer). Deoarece au doar o dimensiune limitată „verticală” și suprafețe plate fără defecte, electronii sunt mai puțin predispuși la împrăștiere și încărcăturile pot circula relativ liber prin ele. Materialele promițătoare includ wolfram și disulfură de molibden(MoS2).

Cu toate acestea, această cercetare se află încă într-o fază incipientă. Pentru ca aceste materiale să răspundă nevoilor industriei în dispozitive practice, trebuie rezolvate trei provocări fundamentale ale cercetării:

  • Prezicerea cu precizie a proprietăților.
  • Creșterea și testarea probelor.
  • Evaluarea performanței dispozitivului.

Este prea devreme pentru a spune dacă semiconductorii 2D vor transforma tranzistoarele. Dar ei sunt unul dintre cei mai buni candidați pentru extinderea legii lui Moore.

 

More from author

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Related posts

Latest posts

Bucureşti, primul oraş din România cu 100% acoperire 5G în reţeaua Orange

Orange România anunţă extinderea reţelei 5G şi plasează Bucureşti în topul oraşelor europene din punct de vedere al conectivităţii, oferind acoperire 5G...

Samsung Galaxy A51 și A71, noi terminale 5G

Samsung a dezvăluit ieri noile smartphone-uri Galaxy A71 și Galaxy A51, adăugând conectivitate 5G și îmbunătățind inovațiile esențiale pentru seria Galaxy A....

Samsung va rezolva problema de funcționare a senzorului de amprentă din Galaxy S10

Samsung a recunoscut că Galaxy S10 poate avea probleme cu scanerul de amprente din ecran. Povestea a început săptămâna trecută, când unul...

Want to stay up to date with the latest news?

We would love to hear from you! Please fill in your details and we will stay in touch. It's that simple!