O dezvoltare planificată în valoare de 35 de milioane de dolari ar putea permite ca observatorul LIGO să înregistreze o gaură neagră pe oră, până la mijlocul anilor 2020.

Observarea undelor gravitationale va deveni un eveniment urmărit din oră în oră, în următorul deceniu. Începând cu anul 2023, Observatorul cu interferometru gravimetric cu laser (LIGO) va suferi cel mai semnificativ upgrade din 2015, anunțâ agențiile de finanțare din Marea Britanie și SUA la 14 februarie.

US National Science Foundation contribuie cu 20,4 milioane USD la proiectul Advanced LIGO Plus (sau ALIGO +), iar UK Research and Innovation furnizează încă 10,7 milioane de lire (13,7 milioane de dolari SUA), cu o mică contribuție din partea Australiei.

Programele de lucru de la cele două locații ale LIGO, în statul Washington și Louisiana, vor include adăugarea unei cavități optice, cu vid, lungă de 300 de metri.

Foto: Ligo Caltech

Acest lucru îi va ajuta pe oamenii de știință să manipuleze proprietățile cuantice ale laserelor în centrul sistemului de detectare al LIGO și să reducă zgomotul.

LIGO este deja capabil să vadă găuri negre aflate la destanță de miliarde de parseci. Până în 2022, ar trebui să detecteze aproximativ un astfel de eveniment pe zi, iar următorul upgrade ALIGO + ar trebui să împingă acest lucru la un eveniment la fiecare câteva ore.

Ce imbunătățiri vor aduce upgrade-urile

Schimbările vor spori și calitatea observațiilor, nu doar frecvența lor, a declarat fostul director al LIGO, Barry Barish, la o conferință de presă de la Washington DC. De exemplu, reducerea zgomotului va permite cercetătorilor să spună cum s-au rotit găurile negre înainte de a se uni, ceea ce poate oferi indicii asupra istoriei lor. 

Îmbunătățirea majoră pentru ALIGO+ – care necesită conducte de 300 de metri – va introduce „stoarcerea dependentă de frecvență”. Acest lucru va permite interferometrelor să reducă simultan presiunea asupra oglinzilor și fluctuațiile fotonilor. Alte îmbunătățiri vor include oglinzi noi cu tehnologii de ultimă oră, care se așteaptă să reducă zgomotul termic de patru ori.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here