Conceptul de antimaterie a încântat fanii sci-fi de ani de zile, dar reprezintă, de asemenea, o întrebare reală pentru fizicieni. Din punct de vedere matematic, este logic că pentru fiecare tip de particule din universul nostru există o antiparticulă corespunzătoare care este aceeași, dar cu încărcătură opusă – astfel încât să corespundă cu electronul, de exemplu, ar trebui să existe un antielectron, cunoscut și ca Pozitron. Atunci când antimateria și materia intră în contact, ambii se distrug reciproc într-o lumină de energie.

Când sa întâmplat Big Bang-ul, ar fi trebuit să creeze cantități egale de substanță și de antimaterie. Și totuși, materia este peste tot și în universul nostru astăzi nu există aproape nici un pic de antimaterie. De ce ?

Un nou experiment realizat de CERN, Organizația Europeană pentru Cercetare Nucleară, a abordat această problemă analizând modul în care materia și antimateria ar putea reacționa diferit la câmpul gravitațional al Pământului. Fizicienii cred că antimateria ar putea cădea la o rată diferită de materie, ceea ce ar putea explica de ce este mai puțin răspândită. Dar pentru a testa acest lucru, ei trebuie să creeze particule de antimaterie, cum ar fi atomii de pozitroni. Acestea sunt perechi de un electron și un pozitron, dar trăiesc doar pentru o fracțiune de secundă – 142 nanosecunde pentru a fi exact – astfel încât nu este suficient timp pentru a efectua experimente pe ele.

Progresul CERN este acela de a crea atomi de pozitroni care durează mult mai mult – câte 1140 nanosecunde fiecare. De asemenea, au fost capabili să urmărească viteza atomilor de pozitroni creați, observând că se deplasează între 70 și 120 de kilometri pe secundă, ceea ce face ca experimentarea acestora să fie mai ușoară. Ei au realizat acest lucru cu ajutorul convertorului positron-positroniu, care transmite un fulger de laser ultraviolet, pentru a da pozitronilor mai multă energie pentru a trăi mai mult.

În cele din urmă oamenii de știință pot folosi acești atomi de pozitroni cu durată lungă de viață în experimente pentru a vedea cum reacționează la gravitate, dar mai întâi trebuie să verifice dacă atomii pe care îi creează sunt neutri din punct de vedere electric. Din fericire, acest lucru se poate realiza fără utilizarea acceleratorului CERN care este oprit în prezent pentru un program de upgrade de doi ani. Majoritatea experimentelor de la CERN necesită utilizarea acceleratorului pentru a crea un fascicul de protoni, dar acest experiment cu positroni poate merge chiar și în timpul perioadei de oprire.

Constatările sunt publicate în revista Physical Review A.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here