UNESCO a declarat 2019 drept anul international al tabelului periodic. Fiecare zonă a noului tabel a fost codificată în culori pentru a indica vulnerabilitatea acestuia.

Este uimitor să ne gândim că totul din jurul nostru este alcătuit din doar 90 de elemente – elementele chimice care apar în mod natural.

Dmitri Mendeleev a pus în ordine 63 dintre acestea, cunoscute la acea vreme și a publicat prima sa versiune a ceea ce recunoaștem acum ca tabel periodic în 1869.

Există acum 118 elemente cunoscute, dar numai 90 care apar în natură. Restul sunt în mare parte substanțe super-grele care au fost create în laboratoare în ultimele decenii prin reacții nucleare și se pot dezintegra rapid într-unul sau mai multe elemente naturale.

Roșu indică faptul că disiparea va face ca elementele să fie mult mai rare în 100 de ani sau mai puțin – heliu, argint (Ag), telur (Te), galiu (Ga), germen (St) (Y), zinc (Zn), indiu (In), arsen (As), hafniu (Hf) și tantal (Ta).

Între timp, zonele portocalii și galbene din noul tabel periodic anticipează problemele cauzate de utilizarea sporită a acestor elemente. Verde înseamnă că exista din belsug – inclusiv oxigenul (O), hidrogenul (H), aluminiu (Al) și calciu (Ca).

Din cele 90 de elemente, 31 poartă un simbol pentru smartphone – reflectând faptul că acestea sunt toate conținute în aceste dispozitive. Acestea includ și cele patru elemente, staniu (Sn), tantal (Ta) wolfram (W) și aur (Au),  din mineralele conflictuale și alte șase cu durate de viață utile proiectate de mai puțin de 100 de ani.

Tabelul periodic este disponibil pentru descărcare gratuită. Rețineți că lucrarea este licențiată sub Creative Commons Attribution NoDerivs CC BY-ND.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here