Noul tabel periodic

UNESCO a declarat 2019 drept anul international al tabelului periodic. Fiecare zonă a noului tabel a fost codificată în culori pentru a indica vulnerabilitatea acestuia.

Este uimitor să ne gândim că totul din jurul nostru este alcătuit din doar 90 de elemente – elementele chimice care apar în mod natural.

Dmitri Mendeleev a pus în ordine 63 dintre acestea, cunoscute la acea vreme și a publicat prima sa versiune a ceea ce recunoaștem acum ca tabel periodic în 1869.

Există acum 118 elemente cunoscute, dar numai 90 care apar în natură. Restul sunt în mare parte substanțe super-grele care au fost create în laboratoare în ultimele decenii prin reacții nucleare și se pot dezintegra rapid într-unul sau mai multe elemente naturale.

Roșu indică faptul că disiparea va face ca elementele să fie mult mai rare în 100 de ani sau mai puțin – heliu, argint (Ag), telur (Te), galiu (Ga), germen (St) (Y), zinc (Zn), indiu (In), arsen (As), hafniu (Hf) și tantal (Ta).

Între timp, zonele portocalii și galbene din noul tabel periodic anticipează problemele cauzate de utilizarea sporită a acestor elemente. Verde înseamnă că exista din belsug – inclusiv oxigenul (O), hidrogenul (H), aluminiu (Al) și calciu (Ca).

Din cele 90 de elemente, 31 poartă un simbol pentru smartphone – reflectând faptul că acestea sunt toate conținute în aceste dispozitive. Acestea includ și cele patru elemente, staniu (Sn), tantal (Ta) wolfram (W) și aur (Au),  din mineralele conflictuale și alte șase cu durate de viață utile proiectate de mai puțin de 100 de ani.

Tabelul periodic este disponibil pentru descărcare gratuită. Rețineți că lucrarea este licențiată sub Creative Commons Attribution NoDerivs CC BY-ND.

More from author

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Related posts

Latest posts

Bucureşti, primul oraş din România cu 100% acoperire 5G în reţeaua Orange

Orange România anunţă extinderea reţelei 5G şi plasează Bucureşti în topul oraşelor europene din punct de vedere al conectivităţii, oferind acoperire 5G...

Samsung Galaxy A51 și A71, noi terminale 5G

Samsung a dezvăluit ieri noile smartphone-uri Galaxy A71 și Galaxy A51, adăugând conectivitate 5G și îmbunătățind inovațiile esențiale pentru seria Galaxy A....

Samsung va rezolva problema de funcționare a senzorului de amprentă din Galaxy S10

Samsung a recunoscut că Galaxy S10 poate avea probleme cu scanerul de amprente din ecran. Povestea a început săptămâna trecută, când unul...

Want to stay up to date with the latest news?

We would love to hear from you! Please fill in your details and we will stay in touch. It's that simple!