De multe ori când am de testat anumite programe sau aplicații care nu sunt compatibile cu Windows 10 folosesc o mașină virtuală Hyper-V pe care am instalat un alt sistem de operare compatibil. Iată cum puteți face asta utilizând programul gratuit Hyper-V, oferit de Microsoft odată cu Windows 8 în 2012. 

Cum să creăm o mașină virtuală în Windows 10 cu Hyper-V

Beneficiile includ abilitatea de a rula mai multe sisteme de operare în același timp, atâta timp cât aveți suficiente resurse hardware. Personal, am decis să fac acest lucru pentru că trebuie să fac niște teste de compatibilitate. Hyper-V este, de asemenea, o modalitate excelentă de a încerca și de a testa aplicațiile înainte de a le folosi în mediul de producție primar.

Ce avem nevoie?

 • Ediția pe 64 de biți a lui Windows 10 Pro sau Windows Enterprise. Hyper-V nu este disponibil în ediția Windows 10 Home.
 • CPU-ul dvs. trebuie să suporte tehnologia SLAT.
 • Virtualizarea trebuie activată în BIOS-ul computerului sau în Firmware.

Cum verificăm dacă virtualizarea este activă?

 1. Pentru a verifica dacă virtualizarea este activă apăsați CTRL+SHIFT+ESC se va deschide Managerul de activități.
 2. Dacă ferestra este mică, click pe Mai multe detalii, în meniul de sus selectăm Performanță și apoi în partea dreptă la Virtualizare trebuie să fie Activat.
 3. Dacă scrie Dezactivat, virtualizarea trebuie activată din BIOS-ul computerului.

Activarea virtualizării

 1. Reporniți computerul și intrați în meniul de configurare BIOS (de obicei prin apăsarea tastelor F2, F10 sau F12) pe tastatură înainte de încărcarea sistemului de operare Windows. Acest proces poate varia în funcție de fabricant, așa că consultați manualul computerului pentru instrucțiuni despre încărcarea BIOS-ului. Mai jos aveți poze de pe un ASUS.
 2. La mine după ce am intrat în BIOS, a fost nevoie să apăs F7 pentru Advanced Mode.
 3. Apoi să selectez din nou Advanced din meniul de sus.

Configurarea Hyper-V

 1. Click pe pictograma de căutare și scrieți optionalfeatures.exe apoi Enter.
 2. Această acțiune va deschide fereastra Activare sau dezactivare caracteristici Windows. După ce ați încărcat toate caracteristicile, verificați toate opțiunile pentru Hyper-V și faceți clic pe OK.
 3. Apoi așteptați în timp ce Windows instalează și configurează Hyper-V. Vi se va cere să reporniți pentru a confirma modificările. Windows va trece printr-o serie de reporniri și vă va configura sistemul.

Lansați Hyper-V Manager și creați o mașină virtuală

 1. Click pe Start apoi în lista cu programe click pe Instrumente de administrare Windows.
 2. Click pe Hyper-V Manager.
 3. În panoul din stânga al Hyper-V Manager, selectați numele calculatorului. Această selecție va afișa panoul de Acțiuni din dreapta.
 4. În panoul Acțiuni, faceți clic pe New > Virtual Machine…
 5. Acesta va porni expertul New Virtual Machine Wizard. Faceți clic pe Next și urmați instrucțiunile de pe ecran.
 6. Putem seta un nume pentru mașina virtuală și unde dorim să o salvăm. Dacă aveți mai multe partiții sau un hard disc extern, puteți să o salvați acolo.
 7. Alegeți tipul de generație pe care ați prefera să o utilizați. Dacă vă bazați nevoile în jurul aplicațiilor moștenite sau mai vechi, mergeți la generația 1. Apoi click pe Next.
 8. Alegeți câtă memorie doriți să dați mașinii virtuale. Această alegere va depinde de câtă memorie aveți la dispoziție. Cu cât mai mult, cu atât mai bine. Pentru ce am eu nevoie, voi face teste de aplicații, ar trebui să fie suficientă memorie pentru sistemul de operare în plus față de aplicațiile pe care le voi testa. Dacă aveți un RAM fizic limitat instalat, de 2 GB sau mai puțin, debifați Use Dynamic Memory for this virtual machine.  Apoi click pe Next.
 9. La următoarea fereastră click Next, dacă avem nevoie se poate configura rețeaua mai târziu.
 10. Configurați hard disk-ul virtual unde urmează să instalați sistemul de operare. Puteți face schimbări rapide aici, cum ar fi locația în care va fi stocată împreună cu spațiul pe care doriți să îl oferiți mașinii virtuale. Aici puteți vedea – am dat mașinii virtuale 20 GB de spațiu pe disc. De asemenea, puteți alege un hard disk virtual existent dacă aveți deja unul.
 11. În ferestra următoare puteți alege dacă doriți să instalați un sistem de operare acum sau mai târziu. Aveți opțiunea de a selecta suportul de instalare sau locația sa. Voi opta să o fac mai târziu.
 12. Examinați opțiunile. Puteți să faceți clic pe Previous și să efectuați modificările necesare. Odată ce sunteți mulțumit, faceți clic pe Finish.

În acest mod am creat o mașină virtuală utilizând Hyper-V, cu speranța că am fost de ajutor aștept comentariile dumneavoastră.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here