Nava spațială Hayabusa2 a lui JAXA a aterizat cu succes pe potențialul periculos asteroid Ryugu chiar înainte de ora 3:00p.m. PT pe 22 februarie într-un val de aplauze și bucurie.

Agenția Spațială a Japoniei (JAXA) sa aflat într-o cursă de urmărire cosmică cu asteroidul de top rotativ, Ryugu, din iunie 2018 – și acum este lansată prima lovitură.

Hayabusa2 a fost proiectat să aterizeze pe asteroidul stâncos și să colecteze o probă de pe suprafața sa în doar câteva minute. Pentru a face acest lucru, Hayabusa2 coboară chiar deasupra suprafeței și trage un glonț de tantal în asteroid la circa 650 de mile pe oră pentru a aduna praful și resturile.

Echipa a simulat anterior acest proces pe Pământ și a sperat că totul va merge bine și la 180 de milioane de mile depărtare.

Poziția de aterizare a navei spațiale Hayabusa2 pe asteroid a fost aproape de ecuator, la est de craterul Brabo, care își are numele dintr-o poveste olandeză „Brabo și gigantul”. Ryugu în sine a fost numit după un dragon dintr-o poveste populară japoneză și împărtășește multe nume din basme vechi.

Procesul de colectare a probelor durează doar câteva secunde și un „corn de probă” colectează bucățile de rocă generate de impactul glonțului. Manevra a avut succes, conform datelor JAXA, dar ce a fost colectat?

Din păcate, nu există detectoare sau senzori la bord care să ne spună exact ceea ce Hayabusa2 a luat – așa că va trebui să așteptăm până când nava mică se va întoarce pe Pământ.

Japonia este în prezent, singura națiune care a recuperat cu succes mostre de la un asteroid atunci când Hayabusa 1 a prelevat mostre în 2010.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here