Dezvoltatorii GandCrab revin cu noi versiuni ale celui mai răspândit ransomware din lume

Virusul ransomware GandCrab a infectat până acum peste un milion de victime, iar instrumentele de decriptare pentru versiunile anterioare au fost descărcate de aproape 400.000 de utilizatori, care nu au mai plătit astfel milioane de euro atacatorilor.

Bitdefender, cu sprijinul Europol, Poliției Române, DIICOT și altor instituții de aplicare a legii, precum FBI, a dezvoltat un nou utilitar gratuit pentru recuperarea datelor blocate, destinat victimelor celor mai recente versiuni a clasei de ransomware GandCrab, aflată în continuă expansiune.

Ce este GrandCrab?

Amenințarea GandCrab a restricționat accesul la o cantitate considerabilă de date, făcând numeroase victime și în România, și a devenit cea mai prolifică formă de ransomware a momentului. Din ianuarie 2018 până în prezent, pagubele cauzate de acest ransomware se ridică la sute de milioane de dolari.

Noul decriptor le permite victimelor să primească acces la datele criptate fără să mai plătească recompensă atacatorilor și poate decripta versiunile de la 5.0.4 până la 5.1 ale GandCrab, dincolo de 1, 4 și 5, pentru care existau deja remedii. Peste 400.000 de utlizatori au descărcat până acum instrumentele Bitdefender de decriptare pentru versiunile precedente ale GandCrab.

„Deși ne așteptăm ca atacatorii să continue să dezvolte noi versiuni ale GandCrab, vom depune în continuare toate eforturile pentru a le permite victimelor să li se redea accesul la viața digitală fără niciun cost. Colaborarea dintre companiile de securitate cibernetică și instituțiile de aplicare a legii este solidă, iar dezvoltatorii GandCrab vor continua să piardă încasări uriașe și după lansarea acestui nou decriptor”, au declarat reprezentanții Bitdefender.

Versiunea ransomware GandCrab a fost extrem de activă în ultimul an și a operat folosind un model de afiliere, prin care dezvoltatorii îl ofereau ca serviciu plătit celor interesați să îl răspândească, cerând în schimb un anumit procent din încasări.

Cum ne protejăm?

Pentru a preveni infectarea cu ransomware, utilizatorilor li se recomandă să păstreze copii ale datelor importante, să folosească o soluție de securitate performantă și să evite să acceseze linkuri sau fișiere din email-uri nesolicitate.

Bitdefender și instituțiile de aplicare a legii implicate în dezvoltarea acestui utilitar sfătuiesc utilizatorii infectați să nu plătească atacatorilor taxele de decriptare solicitate, ci să creeze copii ale datelor compromise și să se adreseze organelor de poliție.

Decriptorul pentru GandCrab poate fi descărcat în mod gratuit de pe pagina Bitdefender Labs și de pe site-ul No More Ransom.

Recent Articles

Related Stories

Leave A Reply

Please enter your comment!
Please enter your name here

Stay on op - Ge the daily news in your inbox