Unul dintre puzzle-urile nerezolvate ale fizicii particulelor este să descopere ce particulă (sau particule!) formează materie întunecată – forma de materie care este responsabilă pentru 85% din masa universului cunoscut.

Unii fizicieni cred că, căutarea unei particule ipotetice, cunoscută sub numele de „axion”, ar putea duce la o mai bună înțelegere a ce înseamnă materie întunecată și la găsirea ei. O echipă de fizicieni americani au proiectat recent și au testat un aparat în formă de gogoașă, cât un teren de basket care poate găsi aceste particule.

Se crede că axionii pot fi detectabili prin analizarea unui tip neobișnuit de stea neutronică cunoscut sub numele de „magnetar”. Aceste mici stele creează unele dintre cele mai puternice câmpuri magnetice din univers.

Acest fenomen cosmic ciudat a inspirat fizicienii teoreticieni să creeze experimentul ABRACADABRA (A Broadband/Resonant Approach to Cosmic Axion Detection with an Amplifying B-field Ring Apparatus). Experimentul constă dintr-un dispozitiv în formă de gogoașă (sau „toroid”), amplasat într-un „congelator” la zero absolut și reglat fin pentru a-și crea propriul câmp magnetic.

Dacă axionii există, câmpul magnetic aflat în mijlocul „gogoșii” i-ar putea dezvălui.

Primul test ABRACADABRA a avut loc în iulie și august 2018, căutând dovezi că axionii au interacționat cu dispozitivul.

Studiul a fost publicat în revista Physical Review Letters pe 28 martie.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here