Oamenii de știință au descoperit o nouă lună a planetei Neptun

Trecerea sondei Voyager 2 pe lângă planeta Neptun, în luna august 1989, a dezvăluit un sistem complex format din 13 luni, şase dintre acestea nemaifiind observate anterior.

Treisprezece ani mai târziu, oamenii de ştiinţă au anunţat descoperirea unei alte luni, neobservată de sondă, relatează agenţia Agerpres.

Datele obţinute prin tehnici speciale cu ajutorul telescopului spaţial Hubble le-au permis astronomilor să descopere o a şaptea lună, un satelit natural îngheţat situat în apropiere de planeta gigantică îngheţată şi neobservat de Voyager. Numele său este Hippocamp.

planeta Neptun
Foto: TheExplorist Planeta Neptun

După trecerea sa prin apropierea planetei-gigant, Voyager 2 a surprins imagini cu întregul sistem al lui Neptun, însă Hippocamp era prea mică şi prea palidă pentru a putea fi detectată în acestea, a notat Showalter.

Neptun este cea de a opta planetă din sistemul solar şi orbitează Soarele la 4,5 miliarde de kilometri.

Această planetă este atât de îndepărtată încât cele mai perfomante telescoape abia reuşesc să distingă cei mai mici dintre sateliţii săi.

Cercetătorii au stabilit că în cazul în care Hippocamp reflectă 9% din lumina solară pe care o primeşte, cum se întâmplă în situaţia celorlalte luni ale lui Neptun, înseamnă că aceasta are un diametru de circa 32 de kilometri.

La fel ca şi geamăna sa, Voyager 1, sonda Voyager 2 a părăsit Sistemul Solar pătrunzând în spaţiul interstelar, conform unui anunţ al NASA dat publicităţii la sfârşitului anului 2018.

Ca şi Voyager 1, sonda Voyager 2 va continua să adune şi să transmită spre Pământ date atât timp cât va dispune de suficient plutoniu pentru energie. Când plutoniul nu va mai fi suficient, sonda va începe să-şi oprească instrumentele unul câte unul, prioritizând menţinerea în funcţiune cât mai îndelungată a instrumentelor considerate mai importante de către NASA.

 

More from author

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Related posts

Latest posts

Bucureşti, primul oraş din România cu 100% acoperire 5G în reţeaua Orange

Orange România anunţă extinderea reţelei 5G şi plasează Bucureşti în topul oraşelor europene din punct de vedere al conectivităţii, oferind acoperire 5G...

Samsung Galaxy A51 și A71, noi terminale 5G

Samsung a dezvăluit ieri noile smartphone-uri Galaxy A71 și Galaxy A51, adăugând conectivitate 5G și îmbunătățind inovațiile esențiale pentru seria Galaxy A....

Samsung va rezolva problema de funcționare a senzorului de amprentă din Galaxy S10

Samsung a recunoscut că Galaxy S10 poate avea probleme cu scanerul de amprente din ecran. Povestea a început săptămâna trecută, când unul...

Want to stay up to date with the latest news?

We would love to hear from you! Please fill in your details and we will stay in touch. It's that simple!