Cafeaua poate încetini cancerul de prostată

0
397

Doi compuşi prezenţi în cafea ar putea avea efect în combaterea cancerul de prostată rezistent la tratament, sugerează un studiu preluat marţi de Press Association.

O echipă de cercetători din Japonia a testat şase substanţe chimice prezente în mod natural în compoziţia cafelei pe celule canceroase la nivelul prostatei în cazul şoarecilor cu această afecţiune.

S-a constatat că doi dintre compuşi, acetatul de kahweol şi cafestolul, inhibă dezvoltarea tumorilor rezistente de obicei la medicamentele folosite în chimioterapie.

Rezultate similare s-au înregistrat şi în cazul analizelor celulare, relatează Agerpres.

Când substanţele sunt combinate, interacţiunea lor pare să intensifice efectul împotriva cancerului.

„Am descoperit că acetatul de kahweol şi cafestolul inhibă creşterea celulelor canceroase la şoareci, iar combinaţia pare că acţionează sinergetic, rezultatul fiind o dezvoltare semnificativ mai lentă a tumorii decât în cazul şoarecilor care nu au primit tratament”, a spus Hioaki Iwamoto, de la Şcoala Doctorală de Medicină a Univesităţii Kanazawa, conducătorul cercetării.

Ambii compuşi sunt hidrocarburi care se găsesc în boabele de cafea arabica.

Substanţele par să fie afectate de procesul de preparare a cafelei, spun cercetătorii.

În timp ce compuşii se menţin în cafeaua espresso, preparată prin trecerea apei fierbinţi sub presiune prin boabele fin măcinate, substanţele dispar în cazul cafelei la filtru.

Iwamoto a precizat că cercetarea este într-un stadiu incipient şi nu ne putem gândi încă la tratarea pacienţilor bolnavi de cancer cu aceste substanţe.

În fiecare an, peste 47.000 de bărbaţi sunt diagnosticaţi cu cancer de prostată în Marea Britanie, iar circa 11.600 îşi pierd viaţa din cauza acestei afecţiuni.

Cercetarea a fost prezentată la congresul Asociaţiei Europene de Urologie, desfăşurat la Barcelona, Spania, şi a fost publicată în revista de specialitate The Prostate.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here