Atmosfera Pământului se întinde cu mult dincolo de orbita Lunii

Conform Agerpres mici „fuioare” de aer terestru au fost descoperite în spaţiul îndepărtat, fapt care sugerează că atmosfera Pământului se întinde cu mult dincolo de orbita Lunii, sugerează autorii unui nou studiu, citaţi de space.com.

Geocoroana Pământului – un strat rarefiat de atomi de hidrogen – se întinde până la o distanţă de 630.000 de kilometri în spaţiu, potrivit acestui studiu. Prin comparaţie, Luna orbitează Terra la o distanţă medie de 384.000 de kilometri.

SOHO (Solar and Heliospheric Observatory), un proiect comun realizat de ESA şi NASA, este o sondă spaţială ce a fost lansată în decembrie 1995 pentru a studia Soarele şi procesele care produc vânturile solare şi coroana solară.

Igor Baliukin şi colegii lui au analizat datele de arhivă furnizate de un instrument aflat la bordul SOHO, denumit Solar Wind Anisotropies (SWAN) – care măsoară un tip specific de radiaţie ultravioletă, denumită radiaţie alfa-Lyman. Razele solare interacţionează cu atomii de hidrogen din geocoroană terestră în lungimea de undă alfa-Lyman, blocată de atmosfera Pământului (şi, din acest motiv, trebuie să fie observată din spaţiu).

Oamenii de ştiinţă ştiu de multă vreme că Terra posedă o geocoroană. Într-adevăr, astronauţii care au participat la misiunea Apollo 16 organizată de NASA au fotografiat acest element cosmic de pe Lună, în anul 1972. Însă până la acest studiu, experţii credeau că distanţa până la care se intinde geocoroana terestră în spaţiu era mult mai mică.

Noua cercetare, publicată săptămâna trecută în Journal of Geophysical Research: Space Physics, ar putea avea implicaţii care depăşesc sfera activităţilor de pe Terra. De exemplu, planetele care deţin atomi de hidrogeni la periferia atmosferei au adeseori vapori de apă în apropiere de suprafeţele lor.

 

More from author

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Related posts

Latest posts

Bucureşti, primul oraş din România cu 100% acoperire 5G în reţeaua Orange

Orange România anunţă extinderea reţelei 5G şi plasează Bucureşti în topul oraşelor europene din punct de vedere al conectivităţii, oferind acoperire 5G...

Samsung Galaxy A51 și A71, noi terminale 5G

Samsung a dezvăluit ieri noile smartphone-uri Galaxy A71 și Galaxy A51, adăugând conectivitate 5G și îmbunătățind inovațiile esențiale pentru seria Galaxy A....

Samsung va rezolva problema de funcționare a senzorului de amprentă din Galaxy S10

Samsung a recunoscut că Galaxy S10 poate avea probleme cu scanerul de amprente din ecran. Povestea a început săptămâna trecută, când unul...

Want to stay up to date with the latest news?

We would love to hear from you! Please fill in your details and we will stay in touch. It's that simple!