Al doilea pacient fără HIV după terapia cu celule stem

O persoană cu HIV pare a fi liberă de virus după ce a primit un transplant de celule stem care i-a înlocuit celulele albe din sânge cu versiuni rezistente la HIV. Pacientul este doar cea de-a doua persoană despre care sa raportat că a eliminat virusul folosind această metodă. Dar cercetătorii avertizează că este prea devreme pentru a spune că au fost vindecați.

Pacientul – a cărui identitate nu a fost dezvăluită – a fost capabil să înceteze să mai ia medicamente antiretrovirale, fără nici un semn al revenirii virusului după 18 luni. Tehnologia celulei stem a fost folosită pentru prima oară în urmă cu un deceniu pentru Timothy Ray Brown, cunoscut sub numele de „pacientul din Berlin”, care este încă liber de virus.

Până în prezent, cel mai recent pacient care a primit tratamentul arată un răspuns asemănător cu Brown, spune Andrew Freedman, un medic clinic de boli infecțioase de la Universitatea Cardiff, care nu a fost implicat in studiu.

Ca și Brown, ultimul pacient a prezentat, de asemenea, o formă de cancer de sânge care nu răspundea la chimioterapie. Ei au necesitat un transplant de măduvă osoasă, în care celulele lor sanguine ar fi distruse și înlocuite cu celule stem transplantate de la un donator sănătos.

Echipa a constatat că virusul a dispărut complet din sângele pacientului după transplant. După 16 luni, pacientul a încetat să mai ia medicamente antiretrovirale, tratamentul standard pentru HIV. În ultima perioadă de urmărire, la 18 luni de la oprirea tratamentului, nu există încă semne ale virusului.

More from author

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Related posts

Latest posts

Bucureşti, primul oraş din România cu 100% acoperire 5G în reţeaua Orange

Orange România anunţă extinderea reţelei 5G şi plasează Bucureşti în topul oraşelor europene din punct de vedere al conectivităţii, oferind acoperire 5G...

Samsung Galaxy A51 și A71, noi terminale 5G

Samsung a dezvăluit ieri noile smartphone-uri Galaxy A71 și Galaxy A51, adăugând conectivitate 5G și îmbunătățind inovațiile esențiale pentru seria Galaxy A....

Samsung va rezolva problema de funcționare a senzorului de amprentă din Galaxy S10

Samsung a recunoscut că Galaxy S10 poate avea probleme cu scanerul de amprente din ecran. Povestea a început săptămâna trecută, când unul...

Want to stay up to date with the latest news?

We would love to hear from you! Please fill in your details and we will stay in touch. It's that simple!