Apple Store și Google Play Store continuă să găzduiască o aplicație guvernamentală din Arabia Saudită, Absher, care permite bărbaților din țară să urmărească mișcările rudelor de sex feminin și să le restricționeze călătoriile.

Potrivit Washington Post, aplicația concepută de Ministerul de Interne din Arabia Saudită servește drept portal de e-guvernare și servicii electronice, inclusiv funcții cum ar fi solicitarea pașaportului, a certificatului de naștere, a înregistrării vehiculelor sau a altor documente.

Dar, după cum a subliniat săptămâna trecută publicația Business Insider, ea permite, de asemenea, bărbaților din Arabia Saudită să „precizeze când și cum pot trece femeile frontierele din Arabia Saudită și să primească actualizări prin SMS în timp real atunci când călătoresc.”

Absher poate fi folosit pentru a restricționa destinațiile femeilor din Arabia Saudită și le pot împiedica să călătorească oriunde în afara țării, iar sistemul de notificare prin SMS este folosit pentru a avertiza bărbații dacă femeile încearcă să plece singure.

Este o afacere destul de mare, având în vedere că femeile din Arabia Saudită locuiesc sub un sistem patriarhal de „gardă” care le cere să fie dependente de un bărbat – și să obțină permisiunea bărbatului de a merge la școală, de a-și gestiona munca și finanțele, călătoriile în străinătate sau în public.

Femeile au mai puține drepturi legale decât bărbații și pot fi arestate pentru „neascultare”. Absher pare să automatizeze regulile acestui sistem și se pare că există deja 11 milioane de utilizatori.

Criticii spun că aplicația încalcă politicile din ambele magazine, precum cele împotriva hărțuirii și discriminării.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here